Hem och härd

om husliv, handarbete och annat pyssel

Ny klänning

Min senaste medeltidsklänning har varit klar ett tag nu, men jag har inte kommit mig för att fotografera den, förrän idag. Klänningen är ett försök att få till en klänning från medeltidens tidigare del.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Som tämligen oerfaren sömmerska är jag mycket nöjd med resultatet. Mönstret har jag gjort själv med hjälp av ett gammalt lakan och hade klänningen suttit mer figurnära än den gör, hade jag behövt en snörning för att få på mig den. Huruvida figurnära är historiskt korrekt lämnar jag dock osagt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag gjorde först klänningen utan sprund i halsen men kände att den behövdes piffas till. Det fick bli ett spänne och ett sprund.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Som tidigare nämnt har jag vävt brickbandet själv. Det hade varit fint med band även längs fållen men det räckte inte riktigt till.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jag vet inte om min huvudduk är rätt i tiden, men jag tycker om att ha den på det viset. Vi får se när jag får tillfälle att använda kläderna ”på riktigt”.

Annonser

Single Post Navigation

2 thoughts on “Ny klänning

  1. Hej! Vilken underbart fin klämning du mönstrat fram och sytt. Hade gärna hade en likadan själv! Är sådär nördigt fascinerad av medeltida livet 🙂 Har du kvar ditt mönster och vilka typer av tyger du använt? Är helt grön på allt med sömnad (om man räknar bort ett par lovikkavantar..) men väldigt sugen på att skapa något nu!

    • Mönstret har jag gjort själv, efter mina egna mått. Men jag har använt grundprinciperna från Historiska världar, sök på det så hittar du hur man gör.

      Båda tygerna kommer från Korps Handelsbod i Söderköping. Ylletyget finns nog inte kvar, men det finns säkert liknande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: