Hem och härd

om husliv, handarbete och annat pyssel

Surdegslimpor

Förra veckan var det höstlov och jag kunde passa på att göra sådant som jag inte har tid med så ofta annars. En dag piffade jag upp min surdeg med lite lageröls-grums. Ett par dagar senare bakade jag surdegsbröd. Det här brödet blev lite ljusare än de bröd jag vanligast bakar, mest beroende på att mitt rågmjöl tog slut. Det trevliga med lite ljusare bröd är att de gärna blir väldigt höga och fina.

Dag 1

2,5 dl vatten

250 g rågmjöl

4 g jäst

Blanda samman alla ingredienser och låt stå i rumstemperatur över natten.

Dag 2

2,5 dl fingervarmt vatten

600 g vetemjöl

10 g jäst

250 surdeg

50 g honung

25 g solroskärnor

25 g pumpakärnor

lite salt

Smula jästen i en bunke och häll över vattnet. Tillsätt föregående dags blandning, vetemjölet, surdegen, honungen och saltet. Knåda degen tills den blir klibbfri och smidig.

Låt degen jäsa i två timmar.

Forma två limpor och lägg dem i bakformar, låt jäsa ytterligare en timme.

Värm ugnen till 250 grader. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen, sänk genast till 200 grader och baka i ungefär en timme. Låt svalna på galler.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: