Hem och härd

om husliv, handarbete och annat pyssel

Bina har vaknat

För ett par veckor sedan, medan det ännu var minusgrader, flyttade vi på våra två bisamhällen. Förra säsongen stod de förmodligen för varmt, vilket kanske bi(!)drog till att de svärmade och betedde sig allmänt märkligt. Förhoppningsvis kommer de att trivas bättre på sin nya plats, om inte annat borde de uppskatta den förnämliga plattsättningen.

20140310-185321.jpg

I helgen var det varmt och då passade bina på att vakna till ordentligt. Eftersom de har varit instängda i en klump hela vinter måste de bajsa när de väl kommer ut. Tyvärr har det ena av våra samhällen bajsat inne i kupan, vilket i biodlarkretsar kallas för utsot (ett gammalt ord för diarré). Möjligtvis blev bina störda då vi flyttade dem, sådant kan få dem att bajsa inomkups. Men det kan ha haft andra orsaker också, det är svårt att säga. Bin pratar som bekant inte.

20140310-185353.jpgDet svarta snusket på kupan är utsoten, vi lär bli tvungna att byta ut lådorna i det samhället. Högen som ligger nedanför kupan är de offer vintern krävde den här gången.

20140310-185443.jpgFörutom en kladdig låda verkar alla bin pigga och glada och förhoppningsvis klarar de våren. Det fanns mat kvar i båda samhällena och det bådar ju gott.

20140310-185451.jpg

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: