Hem och härd

om husliv, handarbete och annat pyssel

Fotevikens vikingamarknad

Tidigt i fredags åkte jag och mor ned till Höllviken i Skåne för att besöka den årliga vikingaveckan samt Nordens största vikingamarknad. bild 3-2 Vi kom fram till Skåne strax efter lunchtid och när vi inkvarterat oss i stugan vi hyrt gick vi direkt till marknaden, den var dock såpass stor att vi inte hann se hela på fredagen.

bild 1-3 bild 4

Jag hade min nya gröna klänning i diamantkypert, som förtjänar ett eget inlägg, samt min röda hängselkjol jag sydde tidigare i vår, samt den rutiga som jag sydde förra året. Underst hade jag en särk i ofärgat linne. Medan det verkade vara oväder i övriga Sverige kunde Skåne bjuda på både värme och solsken. På lördagen var det varmast och det var en prövning att ha tre lager med kläder, varav två i ylle. Det gick dock bra. Jag tog av mig en stund mitt på dagen då det var som varmast men kunde ganska snart ta på mig igen.

bild 2-3  bild 3-3

Även mor var uppklädd. Vi båda satt och sydde in i det sista för att bli klara med våra kläder till marknaden.bild 1 bild 1-2 Vi gjorde en hel del fynd på marknaden, jag köpte bland annat ett par skor av en mycket glad dansk. Jag förstod inte hälften av vad han sa, men skorna är i alla fall skapade efter ett vikingatida fynd man gjort i York. Jag köpte även ett halssmycke som föreställer Freja. Smycket är en kopia från en fynd man gjort i Östergötland, så jag kände att det passade mig bra. Jag köpte även lite nya pärlor.

bild 2-2 bild 3

På lördagen var vi åskådare till slaget vid Foteviken. Slaget stod 1134 och för första gången användes hästar i kriget, som för övrigt var ett danskt inbördeskrig. Ska man vara petig så var ju Skåne på den tiden en del av Danmark. bild 4-3 Förutom att gå på marknaden gick vi på museet, hängde i staden, tog kaffepauser och tittade in i de olika husen. Besöket i vikingastaden var mycket trevligt och jag hoppas att vi får tillfälle att åka dit igen. Jag känner att det nog börjar bli dags att skaffa ett tält. Om vi hade haft ett hade vi fått tälta i eller strax utanför staden. bild 2

Annonser

Single Post Navigation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: